Noticies

La vulnerabilitat dels extutelats extrangers

By 20 de març de 2020 No Comments

L’UJEC, com a assoaciació de joves extutelades, compta amb joves migrants que han estat tutelades pel sistema, degut a negligència o abandonament. Son moltes  joves, que es troben a Espanya desateses i lluny de les seves families. Darrera d’aquest fet, hi ha moltes històries, i no podem cuestionar-nos la vulnerabilitat de les infants que es veuen immerses en aquestes circumstàncies extremes, i més quan ens trobem davant de situacions d’alta vulnerabilitat social i de persones que han estat intervingudes pel sistema de protecció a la Infància i Adolescència

Desdel col·lectiu, plantejem l’emergència social sobre les joves migrants, ja que, ens trobem casos diaris on s’han vulnerat els seus drets. Reclamem, que no es suficient protegir-les, i que es necessari, respectar-les i reconeixer les seves capacitats i que puguin ser ciutadanes, amb tots els efectes i consequencies, tal i com exposa la Conveció sobre els Drets dels Nens. D’altra banda, la Constitució Espanyola a l’article 39 estableix l’obligació dels poders públics d’assegurar la protecció social, economica i jurídica, en especial la dels menors d’edat.

Entenem, com a col·lectiu d’extutelades, que s’ha de vetllar per una protecció íntegra, sigui quina sigui l’edat de l’infant, sempre que sigui menor d’edat, i que tot i així, quan aquest compleix la majoria d’edat, es necessari asseguar-li uns medis de vida per poder integrar-se i viure en societat amb dignitat, més quan es troben lluny del seu país d’origen, o quan son dones maltractades.

La plataforma digital eldiario.es, ha volgut conèixer més en profunditat, i arpofitant el primer Congrés Internacional de la Infància, promogut per l’organització Save The Children, va acostar-se a parlar amb una de les socies:

“Estamos hablando de niños de 18 años y, para mí, siguen siendo niños. Se les exige que tengan unas responsabilidades como es mantener una casa, pagar un alquiler, ir al colegio o hacerse las comidas. -Las administraciones- son muy exigentes, si no sigues esa manera que tienen ellos de actuar te quitan las prestaciones e incluso te echan de la vivienda ¿vosotros a vuestro hijo cuando hace cosas que no debe, como suspender una asignatura, lo echáis de casa? ¿lo dejáis sin comer? Esta es una realidad y no lo pienso maquillar de ninguna manera, los niños se quedan en la calle y es una cosa que se debe de parar”

Us deixem la resta de l’entrevista en aquest link

Leave a Reply